Pichcenie mnie odpręża

Ciasto czekoladowo-malinowe 🙈🙉🙊 Bez glutenu , bez nabiału i słodzone cukrem trzcinowym 😜
Składniki:
-2i 1/4 kubka mąki bezglutenowej ( ja pomieszałem ryżową , kukurydzianą i migdałową )
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 6 łyżek kakao
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 kubka świeżych lub rozmrożonych malin i jeszcze trochę na później .
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka o temperaturze pokojowej

Sposób przyrządzenia :

Mąki, kakao , cukier , sól i sodę wymieszać razem .
W blenderze zmiksować maliny , miód , olej , mleko kokosowe , ekstrakt i ocet .
Makra masę przelać do suchej i wymieszać szpatułką . Jeśli masa jest bardzo sucha , można " podlać" resztą mleka kokosowego .
W osobnym naczyniu rozbić jajka i roztrzepać przez parę minut na pianę .
Jajka dodać do reszty masy i wymieszać.
Włożyć do formy keksowej lub małej okrągłej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C i piec 20-25 minut . Sprawdzić patyczkiem na środku czy jest Ok . Wtedy wyciągnąć do ostygnięcia .
Po ostygnięciu polać czekoladą i położyć maliny na wierzchu do dekoracji .
Przepis na czekoladę:
Składniki:
-250g orzechów laskowych ( najlepiej sparzonych )
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki syropu klonowego lub zmielonego cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego ( w zależności jak gęsta jest masa )
Sposób przygotowania :
Orzechy zmielić na masę przypominająca masło orzechowe . Dodać resztę składników i wymieszać .





Czekoladowy chlebek z avocado wersja 2.0

Składniki mokre:
1-2 dużych avocado( 210g)
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego(36g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2,5 łyżki mleka kokosowego(40g) tej części z góry puszki
3 łyżki naturalnego miodu (65g)
2 jajka ( temperatura pokojowa)

Suche składniki:
1/2 szklanki pokruszonych orzechów pekan
2 szklanki maki migdałowe lub innej bezglutenowej maki
1/4 szklanki kakao w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
1/3 szklanki kuleczek z ciemnej czekolady i jeszcze trochę aby pokruszyć na wierzchu .

Sposób przygotowania:
1. Nagrzewamy piekarnik do 175C
2. Mieszamy w blenderze wszystkie mokre składniki
3. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki
4.Do suchych dodajemy mokre składniki , mieszamy szpatułka i wylkladamy do formy keksówki , wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy około 40-45 minut. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do ostygnięcia . Przechowujemy w pojemniku , w lodowce.

















CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki: c.d.n. 😛

                                                                                                     

Mufinki kokosowe
Składniki:
-200g mąki kokosowej-250ml mleka roślinnego
-łyżeczka cynamonu
-łyżeczka wanilii
-180ml oleju kokosowego
-1 jajko
- płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 gram cukru kokosowego lub erytrolu
Przygotowanie: Olej kokosowy roztapiamy w rondelku. Wszystkie składniki mieszamy do otrzymania ładnej nie za bardzo " piaskowej" masy. Jeśli jest zbyt sucha dodajemy więcej mleka . Wlewamy masę do foremek na mufinki , . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 170 C . Po upływie tego czasu wyciągnełam ciastka z foremek i obróciłam do góry nogami i piekłam jeszcze 10 minut. Pozostawiłam w wyłączonym piekarniku aż do wystygnięcia.


Pieczone jabłka z cynamonem

Składniki :
2 jabłka
2 łyżeczki ekologicznego miodu 
1 łyżeczka cynamonu 
1 garść rodzynek lub żurawiny 
1 odrobina pokruszonych migdałów 

Jabłka przekrawamy na pół , wydrążamy i układamy w naczyniu żaroodpornym . Polewamy miodem i posypujemy cynamonem i rodzynkami . 


Bezglutenowe  , bezcukrowe i beznabiałowe Pączki 

Składniki:
- 0,5 kg mieszanki mąk bezglutenowych , ja dodałam 100g mąki kokosowej, 200g mąki kukurydzianej i 200g mąki ryżowej
- 7g drożdży suszonych
- 50g erytrolu I 4 łyżki melasy
- 4 żółtka
- 300 ml melba sojowego , migdałowego lub ryżowego lekko podgrzanego
- 100g tłuszczu kokosowego lub masła ghee
- 1/2 łyżeczka soli
- Wanilia laska
Toward marmolada - ja dałam samorobną robioną na morelach i cukrze erytrolu

Sposób przygotowania :

W misie ucieramy żółtka z cukrem, melasą i laską wanilii. Kiedy masa jeż puszysta to przy włączonym mikserze dodajemy drożdże , sól i mąki . Mieszamy dłonią i dodajemy mleko . Urabiamy ciasto 5 minut . Dodajemy tłuszcz i urabiamy ciasto przez kolejne 5 minut . Formujemy kulę ciata posypujemy mąką , przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30minut. dzielimy masę na 8 części , formujemy dyski , na środku każdego dajemy łyżeczkę marmolady , lepimy jak pierogi i formujemy kulki , kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wstawiamy blachę do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie można polać paczki odrobiną syropu klonowego i udekorować startą skórką z pomarańcza.
Smacznego ,*



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz