piątek, 19 października 2018

Cukier to inicjator

O słodkościach i tym jak poskromić na nie apetyt już pisałam i można o tym poczytać Tutaj a dziś chcę się skupić na samym cukrze. Przez cukier rozumiem rafinowany cukier trzcinowy, ale także wysokofruktozowy  syrop kukurydziany i wszelkie inne pochodne cukru. Kiedy zjadasz cukier on początkowo zaspokaja środki łaknienia w mózgu, podnosi ciśnienie krwi i tętn, a także daje uczucie przepływu energii. Wkrótce po jego zjedzeniu poziom insuliny podnosi się, by ustabilizować i mieć pod kontrolą poziom cukru we krwi. W rezultacie jego ilość w krwiobiegu spada, a ty czujesz się podirytowana, zła i łatwo dajesz się sprowokować. Zaczyna brakować Ci cierpliwości. Stajesz się ospały, zmęczony, możesz odczuwać lekki ból głowy. Wkrótce twój mózg wyśle ci sygnał, że chce kolejną dawkę. Cukier to narkotyk dla mózgu. W uzależnieniu od cukru najtrudniej pokonać osobisty problem, z powodu którego cukier stał się nałogiem. Co sobie nim wynagradzasz? Przyjrzyj się swoim motywom podjadania cukru.
Chcę żebyś wiedziała, że te lody zjedzone przed telewizorem czy podjadanie ciastek w ciągu dnia to tak naprawdę nie twoja wina! Cukier mocno uzależnia.Badania naukowe wykazały, że cukier uzależnia silniej niż kokaina- jedna z najbardziej uzależniających używek na świecie.

Cukier może być sprawcą:
- depresji
- zmian nastroju
- objawów napięcia przedmiesiączkowego
- migren
- obolałości i bólów w całym ciele  
- chorób serca 
- cukrzycy
- choroby naczyniowej

10 POWODÓW, DLA KTÓRYCH CUKIER SZKODZI

1. Cukier to nietrwałe źródło energii- nie zawiera niezbędnych minerałów, witamin, kwasów tłuszczowych czy białek.
2. Cukier ma związek ze spożywaniem mniejszej ilości niezbędnych składników- po spożyciu pokarmu bogatego w cukier, pełne składników odżywczych posiłki nie będą ci już tak smakować.
3. Cukier trzcinowy zawiera duże ilości fruktozy, która nadwyręża wątrobę, jedyny organ, w którym zachodzi jego metabolizm.
4. Zbyt duża ilość cukru może prowadzić do stłuszczenia wątroby.
5. Cukier może powodować insulinooporność co może prowadzić do zespołu metabolicznego.
6. Cukier wywołuje stan zapalny w organizmie, zaś wszystkie zapalenia są przyczyną bólu.
7. Cukier przyczynia się do tycia
8. Cukier bardzo silnie uzależnia
9.Nowotwory karmią się cukrem
10. Cukier podnosi poziom cholesterolu we krwi. Za wysoki cholesterol nie odpowiada tłuszcz, ale właśnie cukier.

Substytut cukru szkodzi nam w takim samym stopni jak nie bardziej. Wszystkie napoje gazowane zawierające słodzik powiększają nasz obwód talii, kiedy my myślimy, że wybieramy dobrze. Picie sztucznie słodzonych napojów gazowanych  zwiększa ryzyko wystąpienia udaru, ataku serca, zespołu metabolicznego oraz choroby sercowo naczyniowej. Czy to wystarczy by już dziś przestał je pić?












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz