![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBiiMs_aPiqAdG1W0t6-fIgiNBngP4lqqkeu9Yun7-OiA65IvdrpwIkNBvOtSPS_KLhf9xWAupJjvjV4KLJQoPSWapd0mvXY0RjmGC4J6MiFV8HtvJ2dvxbapV5z1-C5E94T0TIQRLdw8Q/s320/IMG_4169.JPG)
Pewnie już większość z was skusiła się choć na jednego , małego pączusia tak dla tradycji 😉🍩🍩 Ja też uwielbiam słodkości , lecz staram się wybierać te zdrowsze odpowiedniki....I tak dziś popołudniu zdecydowałam się poeksperymentować i udało mi się zrobić całkiem fajne i smaczne paczki 😃
Pączki wyszły smakowite , może nie przypominaja tych sklepowych ale można je jeść bez wyrzutów sumienia 😝Co prawda jeden taki pączek to około 300 kalorii więc możemy zastąpić jeden posiłek dzisiaj takim pączkiem , dla tych , którzy maja dzisiaj cheat meal day mogą bez wyzótów zjeśc taki pączek jako extra posiłek 😜
Pisząc tego bloga właśnie się nim objadam . Zostało jeszcze sporo ... Zapraszam !
Bezglutenowe , bezcukrowe i beznabiałowe Pączki
Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_iYIrcf0jF9TG4qivh-yUOlWmV1_LmPJtAz3b0REOtCR0CYSwniY6TzOpsLGx_eRMEiV0Qa_DeYNgZrfARpL4rcVd-f0eKh-fh1NuZgsLtooLoTYC7NIEVHn7onPDsuTVrXdulAuik9wd/s200/IMG_4164.JPG)
- 0,5 kg mieszanki mąk bezglutenowych , ja dodałam 100g mąki kokosowej, 200g mąki kukurydzianej i 200g mąki ryżowej
- 7g drożdży suszonych
- 50g erytrolu I 4 łyżki melasy
- 4 żółtka
- 300 ml mleka sojowego , migdałowego lub ryżowego lekko podgrzanego
- 100g tłuszczu kokosowego lub masła ghee
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEim_z91ypGdJ9CILZuEfFeYRU83NYY7HD1L7DWy6xz3AxAz9XW4lY3jLUl6X4LYjH79AHHe9yb0XmGmcEy0AwQY73H2GyaCQgNx6Y6OfeBSxNmApNv3LrGGWpuca_R2burZCm-3fMFj9C5b/s200/IMG_4165.JPG)
- 1/2 łyżeczka soli
- laska wanilii
Toward marmolada - ja dałam samorobną robioną na morelach i cukrze erytrolu
Sposób przygotowania :
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpC-c0HXa82XQFVsXX63fov2FGm_gnx6p9lWuf_YYZPwsUA70to6AAqBc5h33-D0mAbCHh1lRhbuuxJN8dZt7oZDrAw-eCOQYVLpXismJaFwjp81WXiBBiuIgflYjS5sPJhH2sLyOVw-a4/s320/fullsizeoutput_4ef.jpeg)
W misie ucieramy żółtka z cukrem, melasą i laską wanilii. Kiedy masa jeż puszysta to przy włączonym mikserze dodajemy drożdże , sól i mąki . Mieszamy dłonią i dodajemy mleko . Urabiamy ciasto 5 minut . Dodajemy tłuszcz i urabiamy ciasto przez kolejne 5 minut . Formujemy kulę ciata posypujemy mąką , przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Dzielimy masę na 10 części , formujemy dyski , na środku każdego dajemy łyżeczkę marmolady , lepimy jak pierogi i formujemy kulki , kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wstawiamy blachę do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie można polać paczki odrobiną syropu klonowego i udekorować startą skórką z pomarańcza.
Smacznego ,*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz