o czujemy się jak małe dziecko, któremu zabierze się lizaka. Czemu tak się dzieje? Pszenica ma silne właściwości uzależniające. Zawarte w glutenie białko- gliadomorfina- wchodzi w interakcje z receptorami opioidowymi w mózgu, naśladując działanie narkotyków opiatowych czyli heroiny i morfiny.To dla tego po zjedzeniu dużej ilości pieczywa czujesz się otumaniony.
Czym jest Gluten?
Gluten to kleiste białko nadające pieczywu puszystości i ciągłości. Są to tak pożądane cechy w przemyśle spożywczym, że obecnie zmodyfikowano pszenicę żeby zawierała od 30 do 50 procent więcej glutenu niż pół wieku temu.
Gluten składa się z dwóch białek: gluteniny i gladyny. Osoby wrażliwe na gluten reagują na jedno z nich bądź na jedną z podjednostek ich rozpadu, co prowadzi do stanu zapalnego. Dlatego ciężko jest zdiagnozować nadwrażliwość na gluten.Większość rutynowych badań laboratoryjnych nie obejmuje wszystkich białek.
Bardzo dużo ludzi cierpi na nadwrażliwość na gluten i nawet nie zdaje sobie z tego sprawy. Dzieje się tak z powodu reakcji obronnych, następujących w odpowiedzi na dowolną ilość metabolitów glutenu i glutenopochodnych białek. W przypadku pełnej postaci celiakii reakcja autoimmunologiczna na gliadynę i glutenie wywołuje stan zapalny całego organizmu. W zależności od osoby objawia się on na różne sposoby:
- otyłością
- przybieraniem na wadze

- brakiem jasności umysłu
- problemem z koncentracją
- skrajnym zmęczeniem
- niemożnością przytycia
- biegunką lub zaparciem
- wysypkami skórnymi
- blame mięśni
- blame głowy
Aby tak naprawdę dowiedzieć się czy cierpimy na nadwrażliwość na gluten powinniśmy wyeliminować gluten na conajmniej miesiąc a po tym czasie wprowadzić go do diety przez 4-7 dni i obserwować reakcje swojego organizmu.
Gluten znajduję się nie tylko w pszenicy ale i w:
- kasza jęczmienna
- kasza z ziarna pszennego ( bulgur)
- kuskus
- graham
- owies
- jęczmień
- żyto
Gluten Mona znaleść nie tylko w żywności ale i w szamponach i odżywkach do włosów. To dzięki niemu efekt objętości działa. Kiedy masz go na głowie, twoje ciało wchłania zawarty w nim gluten przez skórę.
Bezglutenowe zboża, mąki i skrobie:
- Amarantus
- Bób
- Ciecierzyca

- kasza i mąka jaglana ( proso)
- kukurydza
- Maranta trzcinowa
- mąka lub skrobia ziemniaczana
- mąka orzechowa
- mąka sojowa
- mąka teff
- mąka z ciecierzycy i bobu
- mąka z indiańskiej trawy ryżowej
- mąka z jadłoszynu
- mąka z sorgo
- mąka z zielonego groszku
- mąka z fasoli
- otręby ryżowe
- owies niezanieczyszczony glutenem
- ryż w każdej postaci
- siemię lniane
- tapioka

Leptynooporność to kolejny problem. Leptyna to niezwykle ważny hormon, odpowiadający za uczucie sytości. Im więcej jej we krwi tym mniejsze powinno być uczucie głodu. Jednak mózg osoby otyłej nie reaguje na sygnał leptyny. Mózg nie wysyła sygnałów żeby przestać jeść. W ten sposób leptyny prowadzą do leptynooporności.
Gluten a choroba tarczycy
Podane powyżej powody nie wystarczają żeby Cię przekonać do diety bezglutenowej? To może jak powiem, że gluten spowalnia metabolizm, morze zaburzyć funkcje tarczycy prowadząc do autoimunologicznej choroby tego narządu, tycia i trudności ze schudnięciem. Gluten udaje w organizmie coś innego. Główne białko w glutenie bardzo przypomina białka w tarczycy. W momencie kiedy ciało przygotowuje atak na gliadynę ( białko glutenu) może stracić orientacje i zaatakować tarczycę. Oznacza to, że osoba która choruje na Hashimoto zje gluten, jej organizm zaatakuje również tarczycę.
Osoby chorujące powinny jak najszybciej przestać jeść gluten!
Za każdym razem kiedy jemy gluten, reakcja immunologiczna organizmu, którą on wywołuje, może trwać do pół roku.Nie da się oszukać choroby tarczycy. Jeśli chcesz się wyleczyć to musisz w 100 procentach wyeliminować gluten ze swojej diety.
Postaram się częściej udostępniać jakieś ciekawe pomysły na posiłki bezglutenowe.
Źródła:
- " Szczęśliwe jelita" Vincent Pedre
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz