sobota, 13 października 2018

Zdrowe jelita kluczem do wąskiej talii


Jesteś wyczerpana, bolą cię stawy, a właściwie całe ciało, zaś mięśnie są wrażliwe na dotyk. To już trzecia migrena lub ból głowy w tym tygodniu. Jesteś ospała, nie możesz się skoncentrować i czujesz się wzdęta jak balon. Kolejne dni podporządkowujesz stymulantom tj. kofeina czy napoje energetyczne, a wieczorami sięgasz po relaksatory tj. lampka wina czy zimne piwko do niezbyt zdrowego posiłku. Budząc się codziennie rano, nie czujesz się wypoczęta i powtarzasz cykl z poprzedniego dnia.  Nie wiesz, że pierwotną przyczyną takiego samopoczucia, jest brak równowagi w jelitach.
Jelita zajmują niewiarygodnie dużą powierzchnię- 200 razy większą niż skóra- co czyni je największą płaszczyzną interakcji ze światem zewnętrznym w całym organizmie człowieka.Jelita nieustannie stykają się ze składnikami odżywczymi ale i z toksynami, dodatkami do żywności, drobnoustrojami oraz lekarstwami, które codziennie przechodzą przez twój układ pokarmowy.
Świat szczęśliwych jelit składa się z przyjaznych bakterii, które wspomagają procesy trawienia, wytwarzają witaminy, stymulują aktywność wyściółki jelitowej i nie wpuszczają wrogich organizmów.To jelita sygnalizują mózgowi uczucie sytości abyśmy się nie przejadali.

Mówiąc, że wszystko zaczyna się w jelitach, mam namyśli każdą dolegliwość. Bóle głowy, migreny, alergie, choroby układu odpornościowego, tycie, trądzik, wysypka , infekcje drożdżowe, zaburzenia hormonalne, zmęczenie, niska odporność organizmu a nawet stopień odczuwania bólu- wszystko to ma związek ze stanem i zdrowiem jelit.
Jedzenie to informacja.Pożywienie włącza złe lub dobre geny w twoim organizmie. Jeśli wypijesz słodkiego shake-a , zjesz hamburgera z frytkami, aktywujesz geny sprzyjające stanowi zapalnemu jelit, a jeśli wybierzesz dwie szklanki ugotowanych na parze brokułów, aktywujesz geny przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Być może nawet o tym nie wiedząc spożywasz produkty, na które twój organizm reaguje obronnie lub nadwrażliwością. Kiedy wyeliminujesz z diety produkty toksyczne, spadek wagi nastąpi naturalnie.
Czego za tem musimy unikać:
- Cukier
- Gluten
- Mleko krowie i inne przetwory z tego rodzaju mleka
- Soja
- Jajka
- Kukurydza
- Rośliny strączkowe
- Produkty psiankowate
- Antybiotyki

Według autora książki " Szczęśliwe jelita" Vincenta Pedre, dietę bez powyższych składników powinniśmy stosować przez 28 dni, poczym stopniowo wprowadzać pojedynczo każdy produkt i testować jak zareaguje nasz organizm przez 4 dni ( 4-7 dni opcjonalnie)
Warto zrobić taki eksperyment i sprawdzić co nam tak naprawdę szkodzi.

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nasze jelita są nie szczelne. Na czym polega nieszczelne jelito? Jest to stan, w którym połączenia pomiędzy komórkami wyścielającymi wnętrze jelit ulegają rozluźnieni, pozwalając większym cząsteczkom ( np. częściowo strawionego jedzenia) przeniknąć przez ścianę jelita. Prawidłowo strawiony pokarm zostaje zazwyczaj wchłonięty przez ścianę komórkową, ale przy nieszczelności przejście pomiędzy komórkami jest otwarte tym samym naraża odpowiadający za jelita układ odpornościowy na kontakt z różnego rodzaju substancjami, z którymi w normalnych okolicznościach komórki odpornościowe nie miały by styczności.

Najczęstsze objawy "nieszczelnego jelita":
- wzdęcia
- niestrawności
- zaparcia/ biegunki
- zmęczenie (spowodowane niewłaściwym odżywianiem się)
- wzrost wagi (częściowo spowodowany zatrzymaniem się wody w organizmie)

"Najnowsze badania naukowe wykazują, że bakterie jelitowe mogą zmieniać sposób odkładania się
tłuszczu, sposób w jaki hormony przekazują nam uczucie sytości oraz sposób równoważenia poziomu glukozy we krwi. Niewłaściwy rodzaj różnorodności drobnoustrojów (lub jej brak)  może zapoczątkować otyłość i powiązane z nią choroby, to jest cukrzycę czy choroby serca.Różnorodność drobnoustrojów zdaje się kwestią kluczową dla zdrowia.Niestety, z uwagi na fakt, że w ciągu ostatniego stulecia ilość żywności przetworzonej w naszych dietach wzrosła, przyczyniła się ona do zmniejszenia różnorodności populacji drobnoustrojów jelitowych."
" Zróżnicowana dieta roślinna, bogata w produkty pełnowartościowe, stymuluje różnorodność bakteryjną, ułatwiającą chudnięcie, zaś jadłospis, w którym brakuje tego rodzaju heterogeniczności, pełny żywności przetworzonej, sprzyja mniej zróżnicowanej populacji, co prowadzi do tycia."



To na początek ale trzeba jeszcze wprowadzić pare innych zmian:

- Pij czystą wodę
- Pozbądź się starej zużytej patelni, nie używaj plastikowych pojemników do gorących potraw
- Przechowuj żywność w szklanych pojemnikach lub " dobrym" plastiku, który niezawiera bisfenolu A.
- Nie używaj kuchenki mikrofalowej
- Oczyść swój umysł z destrukcyjnych myśli. Myśl pozytywnie.
- Wprowadź probiotyki do diety
- Jedz świadomie. Przeżuwaj każdy kęs powoli i delektuj się nim.
- Wysypiaj się
- Obniż czynniki stresogenne w twoim życiu.
- Wprowadzenie codziennej aktywności fizycznej

Zdaje sobie sprawę, że dla niektórych osób te wszystkie zasady są przytłaczające ale naprawdę warto.  Poczujesz się zdrowo i młodziej po 28 dniach stosowania tych zasad i jest szansa, że nie będziesz chciała wrócić do poprzedniego stylu życiu. Postaram się rozwinąć poszczególne elementy tej diety w kolejnych wpisach, tym czasem zachęcam do przeczytania książki pt. " Szczęśliwe jelita" Vincenta Pedre, z której to czerpałam inspiracje do napisania tego wpisu.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz